Apie juvelyriką buitiškai. Šešta dalis. Žiedas su brangakmeniu ar su deimantu?

Apie juvelyriką buitiškai. Šešta dalis. Žiedas su brangakmeniu ar su deimantu?

Apsiimdama gaminti juvelyrinį dirbinį, pirmiausia paklausiu apie žmogaus norą ir net būdą. Ir, be abejo, apie biudžetą. Nuo visų šitų dedamųjų ir prasideda dirbinio gamyba. Tad vis dėlto žiedas su brangakmeniu ar deimantu? Kadangi nesu diplomuota gemologė, tik praktikė, dažniausiai ir remiuosi praktinėmis žiniomis.

Man lyginti brangakmenius su deimantais tarsi lyginti ugnį ir vandenį. Apie kiekvieną galima parašyti atskirus traktatus, kiekvienas turi kuo nustebinti. Ir vis tik kalbant apie praktinę pusę, deimantai – kiečiausia medžiaga. O nuo to viskas ir prasideda jau galvojant apie dirbinio formas ir pateikimą. Formų, spalvų įvairove deimantui varžytis su brangakmeniais sudėtinga. Įmanoma, tačiau gal tuomet kaina tampa šiek tiek neįmanoma.

Priklausomai nuo dydžio, akutės parametrų formos, kartais kainos juvelyrinio dirbinio su brangakmeniu ir deimantu gali būti panašios. Tokios kainų statistikos nėra, jos nelabai ir gali būti. Bet tikriausiai grubiai ir supaprastintai galima sakyti, kad kainų rėžiai be galo svyruoja. Menkiausia intervencija, milimetras, ir skirtumas gali būti kardinalus. Todėl panašaus dydžio akutės kainos gali skirtis net keletu nuliu.

Turėkite omenyje, kad renkantis natūralius brangakmenius reikia priimti ir tai, kad jie gali turėti inkliuzų, įtrūkimų ir yra tikrai trapesni už deimantus.  Jei akutės nėra kalibruotos, jos nebus vienodos, skirsis tikrai bent kažkuriame išmatavime. Ir vėlgi kaip jos kalibruotos – pagal spalvą ar išmatavimus? Kiekvieną tokią akutę reikia kruopščiai išmatuoti ir paruošti jai vietą įstatyti. Toks išmatavimas ir pasiruošimas tikrai trunka, atsakomybė didelė. O ir nešiotojas gali stuktelėti dirbinį net nepastebėdamas ir, žiūrėk, akutė jau kiek sujudėjo iš vietos. Kiek dar kartų ji sujudės, koks bus jos likimas ir sėkmė, nežinia.

Įstačius brangakmenį, telieka tikėtis, kad jis atlaikys visus gyvenimo smūgius. Vieniems atlaiko amžinybę, kitiems ne taip pasiseka. O būna visko, nes visų ir gyvenimo būdas skiriasi. Vieni puošiasi ypatingais žiedais tam tikromis progomis, kiti nešioja diena iš dienos. O kiek dienoje nuotykių, mažesnių ar didesnių nutikimų, kiekvienam individualiai. Gal, žiūrėk, vienas žiedas su turmalinu skirtas tik padabinti pirštus ir gerėtis išeigai. O kitas kasdien glaudžiasi prie šluotos, lėkščių, kempinėlių, vairo ir dar nežinia ko. Po dažnų prisilietimų prie buities darbų gi gali pasikeisti net ir rankų oda, o ką jau kalbėti apie trapų juvelyrikos dirbinį. Kuris žiedas ilgiau išliks dailus, dailiau tviskės ir didesnė tikimybė, kad jo akutė laikys amžinai, nuspėti nesunku.

Deimantai smūgiams pakantesni, brangakmeniai tokio pakantumo neturi. Reikia suprasti, kad net ir nedidelis smūgis gali sujudinti akutę. Kuo akutė labiau apsupta aukso, tuo ji iš dalies labiau apsaugota, bent nuo kraštinių smūgių. Vieni sėkmingai stuksena žiedais į stalą ir nesuskaičiuojamą eilę puodelių rankenų ir jų akutės kuo puikiausiai atlaiko. Kitiems pakanka vieno tikslaus smūgio ir akutė žavingai pabyra ar nusiskelia kraštelį, kuris ją švelniai prilaikė žiede.

Apibendrinant, jei norite žiedo su spalvinga didele akute ir turėsite užsispyrimo jo nenešioti buityje, turėsite galimybę jį pasaugoti nuo dažnų stuktelėjimų, rinkitės brangakmenius. Jei žinote, kad neturite galimybės ir kantrybės puoštis žiedu ypatingesnėmis progomis, rinkitės deimantus. Deimantai idealiai tinka kasdienai, jie kieti, nesibraižo ir yra ne tokie trapūs kaip brangakmeniai. O geriausia, turėkite savo nuomonę ir rinkitės, tai, kas Jums asmeniškai gražu patinka ir tinka. Aš dirbu tam, kad kurčiau ir atliepčiau Jūsų norus.

Užsakykite savo svajonių dirbinį jau dabar info@tviski.lt

Grįžti į tinklaraštį